onsdag, augusti 20, 2008

Genmutation ökar risken för lungcancer

Läste ett inlägg med ovanstående rubrik i Illustrerad vetenskap:

"Hälften av alla människor av europeisk stam har en mutation som inte bara främjar suget efter att röka. Den gör det samtidigt svårare att sluta röka och ökar dessutom risken att drabbas av lungcancer dramatiskt.













Mutationen finns i en gen som kodar för en del av den receptor i hjärnan som stimuleras av nikotin. Rökare med en kopia av mutationen löper 30% risk att drabbas av lungcancer. Har man två kopior - en från modern och en från fadern - ökar risken med 80%, samtidigt som röksuget stimuleras.


Kunskapen om mutationen kan kanske användas för att utveckla ny medicin, som angriper de proteiner som receptorerna byggs upp av"

Är inte det sjukt? Och coolt? Vad händer med en människa som har mutationen men som står emot suget att röka? Förändras mutationen på sikt i en släkt där man inte röker under flera generationer? Hur många procent av t ex Sveriges rökare har den här? Hur många av icke-rökarna har den. Och varför drabbar den just européer?

Frågorna är många...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vilja påstå att 100% av de som röker har någon form av fel i huvet :)

Anonym sa...

Min mormor lär ju inte haft den i alla fall då hon slutade röka efter att ha rökt 1 paket om dan i 30 år för att hon inte fick röka i sängen när hon låg med brutet ben på Danderyds sjukhus. "Då kan det vara!"