fredag, februari 19, 2010

Aussie vs. kelpie

Som kanske framgått av bloggen är jag den här veckan extramatte åt aussien Jazza, 1 år. En fascinerande och lärorik upplevelse, eftersom Jazza och Elsa skiljer sig åt som natt och dag. Varje gång jag passar en annan hund inser jag också hur bra Elsa förstår mig och hur "bekväm" hon är. Som ett par gamla favoritjeans.

Jazza är en supercharmig hund och förmodligen det snällaste som någonsin tassat på denna jord. Hon är som en stor, mjuk, hårig boll som ständigt kräver ett tvåhandsgrepp. En hand för att klappa och en hand för att hindra tungkyssar.

Att träna är lite som att försöka styra en Ålandsfärja i jämförelse med en liten snabb motorbåt. Elsa är snabb och smidig, gör allting fort. Testar, gör fel, gör om, gör nytt, gör rätt. Fort, fort, fort. Jazza funderar istället. "Hmmm... vad sa du sa du... ligg? Jo... men vänta nu... Åååhej. Sådär. Nu ligger jag!!"

Igår skolkade vi från inomhusträningen men tränade lite hemma istället. Fotgående på vägen hem och apportering hemma. Det visade sig att Jazza kunde få det där snygga luftiga steget i fotgåendet som tex Klura och Simba har. Jag älskar det! Det är som passage nästan. Om jag var Jazzas matte skulle jag bara förstärka det.

Jag tycker att Elsa fortfarande är ung med sina snart 3 år, men i jämförelse med Jazza känns hon ibland väldigt mogen, som en lite mallig äldre syster som himlar med ögonen och suckar åt lilltjejen.

Saker som jag nu ser som fördelar hos Elsa:
  • På morgonen sover hon tills jag satt på mig jackan
  • Hon förstår alla mina direktioner - öh, du, där, dit, meh
  • Snön sätter sig inte som stora klumpar i pälsen
  • Det räcker att ha två händer
  • Hon står still när man torkar tassar
  • Hon är snabb och signalsäker
  • Hon är kvar i position vid belöning
  • När hon går i koppel drar hon, men alltid i riktning framåt

2 kommentarer:

åsah sa...

hahah! ja.. jazza är rolig, men speciellt som sagt.. det är dock lite orättvist att dra alla aussies över samma kam när det gäller snabbhet och aktivitet i träningen.. vazy är tex inte alls som jazza när det gäller det ;) hihi.. stå still lär sig aussiesar med åldern ;) jag skulle nog säga att vazy är mer som elsa än som jazza.. men då är dom ju lite äldre också (men hon är även mer som elsa när det gäller att prova och testa sig fram i träningen tex...).. hihi.. det kommer bli en pärs med en ny unghund som du säkert redan nu märker!

Katarina sa...

Både kelpies och ausies är härliga raser, men bordercollien är bara så bäst!!!