fredag, oktober 28, 2011

Träningsplanering

Träningsperioder
Hade en mycket intressant pratstund med PT-Tompa igår om upplägget av träningen kommande året. Han visade en cirkel med grunden för träningsupplägget, där vi ska fokusera på olika delar i träningen under olika delar av året. Hela syftet med planen är att få mig snabb(are än förra året) och uthållig till Stockholm Marathon, och att jag inte ska dra på mig några skador under träningen.

Period 1 (sep-nov):
Uppbyggnads/kom igång-fas. 2-3 styrketräningspass i veckan med fokus att hitta de svaga länkarna i kroppen och stärka dem. 2-3 löppass i veckan, lätt distans och intervaller. Yoga och klättring som bonus.

Period 2 (dec-jan):
Uppbyggnad, fortsättning. 2 styrketräningspass i veckan med tunga, explosiva övningar som är bra för de snabba musklerna. 3-4 löppass i veckan, varav 1-2 lätta distanspass och två intervall/fart-pass. Distanspassen ska fortfarande vara korta, max 15 km mot slutet av perioden och strax över en timme i början. Yoga och klättring som bonus.

Period 3 (feb-mar):
Funktionell träning. 2 styrketräningspass i veckan med fokus på snabbhet och explosiva funktionella rörelser. 3-4 löppass i veckan varav 1-2 distanspass, nu något längre, 18-22 km och 2 intervall/fart-pass. Yoga och klättring som bonus.

Period 4 (apr-maj):
Fartperiod. 1 styrketräningspass i veckan med sportspecifika uthållighetsövningar. 3 löppass i veckan, distanser på 18-32 km och något enstaka intervall/fart-pass. Yoga och klättring som bonus.

Period 5:
Tävlingsperiod. Löpning och eventuellt något enstaka corepass.

Var fjärde vecka är en "vilovecka" då träningsmängden ska vara densamma men styrketräningen ska göras med lägre vikter och löpningen i ett lugnare tempo. PT-Tompa rekommenderade även å det starkaste att jag inte tränar mer än 5 dagar per vecka för att hinna återhämta mig ordentligt. Lös gärna den ekvationen åt mig.

Vilken grupp jag ska välja på TSM kunde han inte riktigt svara på, eftersom det mesta beror på hur jag känner mig och hur jag svarar på träningen, men jag kommer att börja i 4:15-gruppen så får vi se om jag törs ge mig på 4:00 veckan efter eller så. Beroende på hur det känns. Om jag springer i en snabbare grupp räknas det som ett fartpass.

Under två timmar hann vi prata väldigt mycket och det är mycket som går runt i mitt huvud nu och som jag säkerligen har glömt att skriva om. Det var i alla fall oerhört inspirerande och återigen känner jag en enorm tacksamhet mot PT-Tompa som tar sig den här tiden och engagerar sig så mycket i min träning.

Mina mål för nästa år blir i alla fall följande:

1. Att följa träningsplanen och se till att få kvalitet i de pass jag genomför. Inget larv.
2. Att älska träningen och genomföra den för att jag vill, inte för att jag borde eller måste.
3. Att springa Premiärmilen i mars på under 55 minuter.
4. Att springa Stockholm Marathon i juni på under 4:30.
5. Att ha kul under Jubileumsmarathon i juli.

1 kommentar:

Gunnika sa...

Jag gillar det där med klättring som bonus! :)