lördag, september 22, 2012

Update: Topploppet

Måste omformulera en sak i mitt förra inlägg. "Jag sprang okej", skrev jag. Okej var en kraftig underdrift visade det sig, när jag frågade min Garmin pulsklocka om saken.

Första kilometern gick "långsamt" eftersom det var mycket folk och trångt. Den klockades på 06:22, vilket i sig är snabbt för att vara mig. Kilometer 2-5 gick på 05:39, 05:34, 05:35 och 05:32. Det är det bästa jag har sprungit i modern tid! Jag trodde aldrig att jag skulle kunna springa flera kilometer i rad i det tempot. Nu var det visserligen en snäll bana på det sättet att första kilometern (där det ändå inte gick att springa så snabbt pga. trängseln) gick uppför, resten hade ett ganska trevligt nerförslut.

Kan inte vara annat än nöjd över min fysiska prestation. Den mentala biten har dock stor förbättringspotential.

Efter ett sånt här lopp dyker det upp frågor i mitt huvud. Frågor som "vad är det egentligen jag vill?". En sak vet jag, och det är att jag hellre springer långsamt med glädje än springer som jag gjorde idag. Men jag vet också att jag bryr mig om hur snabbt jag springer, framför allt bryr jag mig om att utvecklas och bli bättre. Mitt mål är fortfarande att kunna springa en mil på under 55 minuter och det borde inte vara så svårt egentligen.

Jag är långsam men uthållig, inte snabb, och mitt fokus framöver ska ligga på att förbättra mina svaga sidor, vilket innebär att jag måste ha fler pass med högre intensitet. På sikt också pass med högre intensitet en längre tid. Mer backar, mer intervaller, mer snabbdistanser. Och några långpass på det, för att hålla igång uthålligheten.

Men, viktigast av allt - ovan nämnda ska ske med total löpglädje, inte under tidshets.

2 kommentarer:

Katarina sa...

Knepigt den där balansen oavsett sport. At inte jakten efter att prestera och utvecklas tar bort glädjen i själva utförandet.

Christer Eriksson sa...

Grattis! Jag sprang själv (första loppet sedan Midnattsloppet-96) i lördags på en tid liknande din och är helnöjd. Nästa lopp blir Hässelbyloppet 14/10 (10km).Under timmen där och jag blir kanonnöjd.
Håller med dig; 55 minuter vore något. Måste fråga dig om din GPS-klocka; kan du se verkligt avstånd på den? Själv fick jag det till 5,27km i Lördags via RunKeeper'n i telefonen. Lite länge än 5 alltså. Ha det gott!