onsdag, december 19, 2012

Jag har gjort biskvier

Idag har jag, förutom styrketräning, simning och oändligt med hundpromenader (och inomhusträning med hundarna) ägnat mig åt biskvibak.

Gjorde två sorter - vanliga chokladbiskvier och citronbiskvier. Totalt blev det ungefär 30 biskvier.

Botten bestod av:

300 g riven mandelmassa
2 äggvitor
1,5 dl socker

Rörde ihop ingredienserna och spritsade ut dem på bakplåtspapper. Gräddade 12 minuter i 175 grader. Blev perfekta! Gjorde dem i lite olika storlekar, de minsta som femkronor ungefär. De såg väldigt små ut innan gräddning, men precis i rätt storlek när de kom ur ugnen. För att lätt få loss dem från bakplåtspappret drog jag av pappret från plåten, hällde vatten på den och drog tillbaka pappret. Simsalabim!


Citronkrämen, som det blev alldeles för mycket av, bestod av:

150 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 tsk citronessens

Chokladkrämen, som det också blev för mycket av, blandade jag till av:

100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Vispade ingredienserna med elvisp tills de blev fluffiga, applicerade krämen på mandelbottnarna och ställde i kylen. Nästa gång kommer jag ta mindre kakao. Kanske 1 msk.


Slutligen smälte jag:

200 g 70%-ig choklad
1 msk smör

över vattenbad och doppade biskvierna i det. Tog ett tag att få in snitsen, men till slut gick det ganska bra. Citronbiskvierna dekorerade jag med vit choklad blandat med ett par droppar gul hushållsfärg som jag spritsade över dem. Ganska fult, men man ser skillnad på biskvierna i alla fall. Nästa gång toppar jag citronbiskvierna med vit choklad. Eller spritsar fint.


Om de blev goda? Jepp.

1 kommentar:

åsah sa...

å,jag älskar biskvier!