tisdag, juli 22, 2014

Energiintag under Amfibiemannen


Idag har jag försökt lista ut hur mycket energi jag behöver ha med mig under Amfibiemannen på fredag.

Tanken att jag skulle behöva ha något med mig överhuvudtaget slog mig inte förrän tävlingsledningen la ut ett förslag på energischema på AM's Facebooksida. Innan hade jag bara funderat över det där med vätska, men i princip lagt ner planerna på att ha någon extra vätskebehållare, eftersom så många, återigen på FB, sa att det inte behövs. Men nu har jag tänkt om där också eftersom det ska bli så fruktansvärt varmt.

Efter att ha läst på lite om energiåtgång kom jag fram till att jag behöver fylla på med 60-75 gram kolhydrater varje timme, med start efter 60 minuter och därefter ungefär var 30:e minut. Huruvida man behöver fylla på även med protein verkar det råda delade meningar om, men det verkar i alla fall inte ha negativ inverkan, så jag har försökt att slänga in lite såna också.

Vätska
Räknar med att ha två mjuka flaskor á 250 ml vardera med mig i våtdräkten. Den ena med sportdryck och den andra med vatten. Flaskorna ska vara tomma vid vätske/energistationerna så att de kan fyllas på igen. Egentligen bör jag dricka ungefär 1 liter vatten i timmen, men jag tror inte jag klarar att få med mig större eller fler vattenflaskor, så jag får dricka mycket vid stationerna.

Energi
Utgick från Maxim och Swebar (innehåller protein, till skillnad från Maxim) som jag vet att min mage klarar, och räknade ut hur många bars jag skulle behöva om jag bara dricker vatten, men äter banan och Snickers på energistationerna under loppet. Det blev jättemånga. Om jag istället räknar med att peta i mig 250 ml sportdryck varje timme också, så blev det mer rimlig mängd.

Energistationen på Krokholmen: ½ Maxim bar
Efter simningen Västerören - L. Äspskär: ½ Maxim bar
Energistationen på Arholma #1: Swebar + banan
Energistationen på Arholma #2: Swebar + banan
Innan simningen L. Äspskär - Västerören: ½ Maxim bar
Energistationen på Krokholmen: Snickers
Lidö, avslutande löpningen: ½ Maxim bar

Totalt skulle det här innebära typ 290 gram kolhydrater och 54 gram protein, fördelat på runt fyra timmar, men då har jag räknat lågt på sportdrycken. Det blir två Maxim bars och två Swebars, vilket jag utan problem borde få med mig i våtdräkten. Blir det för tajt slänger jag ut någon, det kommer räcka ändå.

Att klara att äta allt det här under loppet är en annan femma. Jag väljer att ta med bars eftersom jag bara har prövat gel någon enstaka gång och törs inte ge mig på det utan att först veta att det fungerar för mig. Däremot tänkte jag prova GT-tabletter från Enervit, trots att jag inte använt det förut. Tre i timmen för att motverka kramp och saltbrist.

Jag hoppas att den här planen ska funka. Har aldrig riktigt tänkt så här tidigare, så jag ser fram emot att se hur det påverkar mig att tillföra energi enligt en förutbestämd plan under loppet.

Inga kommentarer: