fredag, januari 30, 2015

Träningspass och filmanalys



Det här är jag som simmar. Återkommer till filmen strax.

I morse var jag och Theresia som vanligt i Vasalundshallen och simmade. Jag körde 2800 meter teknik och Theresia körde ett pass med teknik och tempoväxlingar. Så vi simmade tillsammans men olika pass.

Idag delade vi bana med tre-fyra-fem-nio-tio herrar med skägg. Alla såg exakt likadana ut och därför har jag svårt att avgöra hur många de verkligen var. Men stämningen var god och jag gjorde mitt bästa för att inte trycka hälarna i någons pung när jag kom in för vändning, trots att det stod ett antal badbyxor och hängde mitt på kortsidan av banan.

Simningen kändes jättebra först. Hittade värsta greppet när jag skovlade och jag tyckte jag fick med höften ovanligt bra under "stop 'n go". Sen droppade skäggen ner i bassängen och då blev jag lite stressad, så mina 6x200 meter blev av blandad kvalitet. Lite vobbligt och ojämnt bitvis men stundtals också med känslan av ett riktigt bra vattenläge och en aktiverad bål.

Men över till filmen. Jag vet inte hur länge sen det var jag blev filmad en längre sträcka, så det var intressant att se. Det händer ju saker hela tiden. Mina iakttagelser i punktform:

  • Min baddräkt är jävligt snygg!
  • Kolla på vänsterhanden. Jag vinklar upp den en aning så det ser ut som att jag försöker stoppa mig själv mot vattnet. Det kan väl aldrig vara bra? Och högerhanden viker jag ut åt höger.
  • Det syns inte på den här filmen, men Theresia tog en från kortsidan också, och jag simmar inte alldeles rakt, det gör jag inte. Drar åt vänster. Bara otur just nu eller något som händer varje gång? Det är oklart.
  • Jag simmar ganska brett med benen. Å andra sidan är det så mina ben hamnar om jag lägger mig raklång och slappnar av. Låren går ihop upptill men inte fötterna. Ska jag hålla ihop fötterna så krävs det en viss spänning i benen. Tänker att det skulle se snyggare ut att simma så, men är osäker på om det skulle göra någon skillnad i övrigt?
  • Visst ser det extremt lugnt och harmoniskt ut? Ingen brådska, inga möten att passa, all tid i världen att komma fram till andra sidan. För all del, jag kan inte säga att jag försökte simma fort, men jag kan omöjligt mappa det jag ser mot känslan jag hade.
  • Voltvändningen! Va! Hur gullig är jag inte när jag vänder? Nu har du kanske inte sett de filmer jag har sett på jutjube för att lära mig kullerbytta, men jag är supersöt för jag försöker verkligen göra rätt och så som jag har sett andra göra. Fast jag lyckas inte riktigt... Och så det där rumpputet och försöken till fjärilskickar efter vändningen. Dödsgulligt! Fokus nästa träning blir händerna in mot kroppen. Och kanske försöka komma lite djupare och kicka under vattnet längre? Men trots att det är mycket som ska fixas så tycker jag det är ett lyft mot propellerhänderna. Mer träning!!

Att bli filmad då och då är verkligen otroligt nyttigt. Nästa gång ska jag be någon hålla kameran när jag simmar mitt snabbaste. Jag har aldrig sett hur det ser ut och jag tror att det skulle kunna vara intressant. Man lär sig mycket av att titta på sig själv... ibland är det då polletten trillar ner.

Inga kommentarer: