måndag, november 14, 2016

Hälsostatus: nacke, fot, mentalt

Jag förstår att omvärlden brinner av iver över att få veta hur det står till med min hälsa, så här kommer en fullständig redogörelse.

Hälsostatus diskbråck
MR bekräftade att det är ett diskbråck i nacken, kota C7 eller nåt sånt. Eftersom jag inte har ont längre så får jag börja fasa ut de två medicinerna jag tar, Gabapentin och Naproxen. Om allt går som det ska är jag pillerfri om knappt två veckor. Jag gör sjukgympa och får simma hur mycket jag vill. Styrkan i armen är fortfarande nedsatt, men jag vill tro att det går åt rätt håll.

Hälsostatus fot
Det här är sorgebarnet, så mycket värre än diskbråcket. Jag har ont i vänsterfoten när jag går, och har haft det ända sedan dagen efter Hässelbyloppet i början av oktober.



I förra veckan gjorde jag MR av foten och idag var jag på uppföljning. Jag bad om att få gå till en annan ortoped än senast och upplevelsen var betydligt bättre. Han förklarade att jag har cavusfötter och höga fotvalv.

Jag fattade inte riktigt allting han sa, men han försökte förklara det som att senorna är tyglarna på en häst. Den ena tygeln är lite lång, den andra är lite kort och därför vrids hästens huvud, aka min vänsterfot, åt höger. Det gör att jag belastar utsidan på foten när jag går, vilket i sin tur har lett till en överbelastad, inflammerad sena. Och så var det något om att jag är kort i hälsenan också.

Jag får räkna med 3-4 månaders vila från löpning, och ju mer jag vilar även från promenader desto bättre är det. Någon direkt rehab kan jag tydligen inte göra, men jag ska skaffa formgjutna iläggssulor som avlastar senan.


Jag hade en tid för att göra såna inlägg bokad hos Aktiv ortopedteknik i nästa vecka, men eftersom de precis börjat med drop in så drog jag dit redan idag på vinst och förlust. Fick komma in på direkten och visa upp mina fossingar för Elin.


Sen fick jag göra en avgjutning och bli fot-fotad. På bilden syns det ju extremt tydligt hur jag belastar foten. Sulan jag får om tre veckor kommer att avlasta mittdelen.

Hälsostatus mentalt
Foten kommer att bli bra och jag kommer med stor sannolikhet kunna springa igen när inflammationen lagt sig. Det finns ingen anledning till att deppa ihop och ändå är det precis det jag gör.

Jag har inte hunnit starta om systemet än, och just nu förstår jag inte hur jag ska överleva den här vintern utan löpturer och långa promenader med Reka i skogen. Det som håller mörkret borta.

Att ersätta löpningen med simning skulle innebära 8-9 simpass per vecka. Riktigt så ambitiös är inte ens jag ännu, men det är i vattnet jag måste hitta min styrka och motivation. Så mycket förstår jag.

Inga kommentarer: