onsdag, januari 25, 2017

Yoga som livsstil och min situation

Grant me
the serenity to accept the things I cannot change
the courage to change the things I can
and wisdom to know the difference


Jag har fastnat i en av mina böcker från yogautbildningen - "The path of the yoga sutras - a practical guide to the core of yoga". Det är lite oväntat för någon som sällan läser annat än fantasy och mysdeckare, men den här boken talar till mig. Den dök upp vid precis rätt tidpunkt.

Jag tror inte på gud eller någon annan högre makt. Jag tror på psykologi, på kärlek och att man själv kan styra och ansvara för sina handlingar, bara man blir medveten om dem. Och om precis det handlar den här boken.


Författaren till Yoga sutras, Patanjali, levde runt Kristi födelse och skapade en sorts karta över hur man, förutom genom asanas (yogapositioner) och meditation, hittar inre frid genom att arbeta med sitt beteende och sin attityd.

Jag har speciellt fastnat för de avsnitt som handlar om yamas (etik och omtanke om sig själv och sina medmänniskor) och niyamas (att ta hand om sitt inre).


Yoga är inte bara gymnastik på mattan, det är att kontrollera sitt medvetande för att hitta harmoni och balans i tillvaron. Att lära sig uppskatta vad livet erbjuder utan att bli beroende av det och att leva ansvarsfullt och med omtanke om sin omgivning. Att acceptera att livet är i ständig förändring och flexibelt flyta med.

Jag befinner mig i en situation där jag försöker lösa upp alla mönster jag haft, bryta ner de ramar som begränsat mig och förlåta mig själv för tillfällen då jag har handlat egoistiskt och med brist på omtanke.

Det finns många saker jag vill och kan förändra och förbättra, och den här boken ger mig riktlinjer för hur jag ska göra det. Jag tänker välja ut ett par mönster inom varje område som jag vill bryta, både i min interaktion med andra och med mig själv. Kanske skriver ner dem på bloggen när jag är klar.


Att ändra en vana medför motstånd och kanske viss olust. Det kliar i kroppen och känns spänt. Prova bara att byta plats vid frukostbordet eller sov på andra sidan av sängen. Men varje gång man kommer på sig själv med att ha lyckats med en förändring så sprider sig en känsla av lättnad och välbehag. En belöning.

Ingen är perfekt, men det finns mycket som är bra i mitt liv också, vilket jag är oändligt tacksam över. En man, hund och familj som jag älskar hejdlöst. Ett flexibelt och kreativt jobb, underbara, omtänksamma vänner och inspirerande, utmanande hobbies. Det ska aldrig glömmas.

Inga kommentarer: