söndag, april 08, 2018

Nästa olympiska guldmedaljör?


"We are not handing out any medals today. This is not competition, this is training."

Så avbröt vår gästcoach den teknikövning vi just inlett på simpasset med Human Ambition i Vårby igår. Vi hade gett varandra alldeles för tajta luckor och haft för bråttom i övningen. Han sa åt oss att vara egoistiska, att ge oss själva fritt vatten och möjlighet att verkligen fokusera på tekniken. I långa loppet förlorar man på att försöka vara snabbast vid fel tillfälle, förklarade han.

Den gästande simfröken var Jon Maccoll från Rutgers University utanför New York. Jon var här förra året också, i jakt på svenska simmartalanger att locka över till universitetet där han är huvudtränare. Tidigare har han varit assisterande tränare åt sex olympiska guldmedaljörer.

Jag gillar att simma för olika coacher då och då och få tekniken förklarad för mig på olika sätt med olika ord. Jag fick med mig några aha-upplevelser från passet igår. Bland annat fick vi simma med 6- respektive 4-beat kick. Intressant och lärorikt. Jon tycker att man kan träna med en 6-beat kick och gå ner på 4 när man kör lopp eller simmar öppet vatten. Då kommer det kännas som att man sparar benen.

Jon, Fredrik, Karin, jag och Theresia

Jag frågade Jon om personlig feedback efter passet och nummer ett var att lägga bort snuttefilten. Fenorna alltså. På passet körde vi många längder benspark på sidan och då hade jag fenor. Han tyckte det var onödigt. Om jag simmar utan får jag snabbare och bättre resultat.

Han har givetvis rätt, men bensparken är ju mitt sorgebarn. Så har det alltid varit. Jag har börjat träna den och den blir bättre, det är bara otroligt många mentala hinder som står i vägen för att jag ska vilja ge mig på att bensparka i grupp. Det skulle sänka det lilla självförtroende jag hittills hunnit bygga upp. Jag är helt enkelt inte redo för det riktigt än, så tills vidare sker träningen i hemlig vrå.

Han påminde också om samma sak vi fick öva på förra året, nämligen att lyfta armen en eller ett par decimeter ovanför ytan innan återföringen kommer. Han sa att hög armbåge var 90-talssimning. Fniss!

Inga kommentarer: