fredag, september 14, 2018

Om att komma igång och att periodisera träningen


Det här med att sätta igång träningen igen efter [insert valfri anledning] är aldrig särskilt roligt. Helvete! Första veckan i september, aka höstterminens första vecka, kändes simningen riktigt bra. Jag var förvånad och lättad över att tiderna jag simmade på inte var sämre än de var.

Sedan dess... well... man kan säga att jag får kämpa rätt hårt för i princip ingenting. Orkar inte riktigt hålla uppe frekvensen som jag borde, vilket ger en trött och tung känsla. Jag faller sida till sida i rotationen helt utan untz, pulsen är hög, benen känns som om de släpar längs botten och hur mycket jag än försöker dra mig själv framåt i vattnet så är det som att jag står still. Någon som känner igen sig?


Men jag har en liten plan för hösten. För någon vecka sedan träffade jag Super-Stina (uthållighets-PT och pappas succécoach, hör av dig om du vill ha kontaktuppgifter) och pratade bl.a träningsupplägg och periodisering. Kände att jag behövde friska upp kunskaperna lite, det var några år sedan jag gick igenom det här med Tompa.

Baserat på detta kommer min plan i grova drag se ut ungefär så här:

Augusti - september (förberedande träning)
4 simpass + 2 styrkepass/vecka
Fokus på kvalitet - teknik och distans. Komma in i träningen igen.

oktober - februari (grundträning)
4 simpass + 2 styrkepass/vecka
Fokus på att öka volymen med bibehållen teknik.

Mars - maj (intensitet/fart)
4-5 simpass + 1-2 styrke- och rörlighetspass/vecka
Fokus på intensivare träning; tröskelträning och fart

Jun - Augusti (underhållsträning)
Bibehålla uthållighet, teknik, fart och rörlighet.

Inga kommentarer: