onsdag, november 07, 2018

Simlinjeassistentutbildning


Jag är utbildad! Nu kan jag presentera mig som Simlinjeassistent! Kanske inte en jätteimponerande titel, men ändå!!

Simlinjen är Svenska simförbundets utbildningstrappa som består av åtta olika steg baserade på ålder och utvecklingsnivå. Efter den här utbildningen är det meningen att jag ska kunna jobba som assisterande tränare i alla fem simidrotter - simning, konstsim, vattenpolo, simhopp och öppet vatten. Högst tveksam till sanningshalten i det...


Innan veckan hos simförbundet var jag hos First Aid Sweden och friskade upp mina kunskaper i HLR och första hjälpen. Så himla nyttigt och viktigt! Jag har gått tre-fyra såna här kurser men jag lär mig något nytt varje gång.


En del av Simlinjeassistentutbildningen bestod av livräddning och jag fick för första gången göra ett livräddningsprov på tid. Provet bestod av att kasta i en livboj, simma 25m med bojen, dyka ner och hämta en docka från botten, lägga en halvt medvetslös kamrat i en livboj och bogsera hen 25m. Maxtiden var 3 minuter och jag klarade det på strax över halva tiden. Efteråt var jag orimligt exalterad över min bedrift, även fast jag var en av de långsammaste i gruppen.


Kursen gick över fyra heldagar och varje dag började med teori och avslutades med ett par timmars praktik i Eriksdalsbadet. Utom sista dagen då vi enbart hade teori. Under kursen fick vi två skriftliga prov av fniss-karaktär. Alla utom jag och en kille till var superengagerade ungdomar i åldern 15-22 år med massor av erfarenhet och kunskap. Det var väldigt inspirerande.



Vi gick igenom de olika simidrotterna, simningens ABC, mekanik, medicin, vattnets påverkan på kroppen, barns utveckling, planering, tränarskap, organisation, kommunikation och landträning. Och självklart de fyra simsätten i både teori och praktik. Även om utbildningen var med fokus på barn är det mesta applicerbart även på vuxna.


Mitt mål är att arbeta mig uppåt och lära mig mer. Det är ju så otroligt roligt att utvecklas och det gynnar förstås även min egen simning. Jag vill för tillfället fortsätta arbeta med vuxna, men den här utbildningen fick mig att tänka att jag kanske även skulle vilja testa att träna ungdomar i framtiden.

Inga kommentarer: