fredag, april 26, 2019

Sofias vårsimester, del 1


Jag vet inte vilken simester i ordningen det här är. Fjärde kanske? När jag var här i höstas tänkte jag att jag nog är klar med konceptet men den här gången känner jag verkligen inte så.

Årets vårsimester är delad i tre delar. Det här är del 1.



När jag kom fram till Mallis i måndags var det skitväder. Kallt, blåsigt och regnigt. Men ändå lite härligt. Simmade mitt första pass iden här underbara poolen på kvällen, kl. 18-19 och hann få ihop 2600m innan jag blev utslängd.


Tisdag morgon betyder som vanligt gym, oavsett var i världen man befinner sig. Det verkade dock inte som om någon av hotellets andra gäster fått PM om detta. Helt solokvist hela träningen.


Simmade kl. 14-16 och gnetade ihop hela 6000m. Det var riktigt, riktigt tråkigt. Jag hade överträffat mig själv när jag gjorde passet. Trodde aldrig det skulle ta slut. Det enda positiva var bilden ovan. Den är jättekul. Det gjorde jag bra!


Vädret passade också på att bli bättre så jag hann sova lite vid poolen också. Verkar mest vara cyklister och triathleter på hotellet just nu. Solstolarna ekar tomma och jag var helt ensam vid relaxpoolen. Tyvärr befinner sig nämnda folkgrupper istället gärna i träningspoolen, varför det varit betydligt trängre där än vanligt. Massa fransmän var tränare hela tiden säger croissant. Eller soixante?


På onsdagen hade jag två simpass inbokade, ett kl. 10-12 (4300m) och ett kl. 17-18 (3200m). Trodde jag skulle vara trött efter Camp Easterbunny och tisdagens 6000m men icke. Jag var skitstark och simmade så jävla bra. Dessutom var jag snygg. Är snygg. Min kropp levererar!


Jag hade dessutom en väldigt bra matdag utan bufféstress med överilade beslut. Jag har lite svårt med buffésituationen ibland, det blir bara en salig röra av allt och inget. Försöker dock lära mig och komma ihåg vad jag mår bra av.


Torsdag morgon kom tröttheten. Vaknade och kände mig som en klubbad säl. Simningen kl. 8-9:30 var otroligt tung och inte ett dugg rolig eftersom jag inte orkade kämpa med någon av alla de saker jag försöker få ordning på. Dessutom blev det stressigt till frullen och det var det mulet hela dagen.


Bävade för eftermiddagspasset kl. 15-16 men när jag väl kom i bassängen kände jag mig mest stark igen. Som en varm kniv genom smör. Träningen gick lekande lätt och det kändes nästan lite snopet att kliva upp efter redan en timme och "bara" 3000m.


Melliset efteråt (som jag stulit från buffén, förlåt) smakade otroligt bra!!! Som det gör när man är sådär ohört nöjd med sig själv och sin prestation.


Nu har jag bara ett simpass kvar att runda av simesterns första del med. Planerar 2400m så att jag ska hinna äta frukost i lugn och ro idag. Igår blev det lite stressigt.

Jag har mått otroligt bra de här dagarna. Har simmat 23400m sedan jag kom ner i måndags, gått morgon- och kvällspromenader vid havet, läst ut två böcker och jobbat bara en smula.

Nu ser jag fram emot del 2 som kommer bli annorlunda.

tisdag, april 23, 2019

Camp Easterbunny #3 - skrattfest


En talande ögonblicksbild efter sista Easterbunnypasset för min del. Jag var trött men simmade ändå bra för att vara så sömnig.


Anna låg först och drog, superstark, och jag fick kämpa för att hänga med sista i ledet. Men tiderna var fina, så det var väl okej.

Vi simmade följande huvudserie:

4x100m + 400m (TT 1:10)
3x100m + 300m (TT 1:05)
2x100m + 200m (TT 1:00)
1x100m + 100m (TT 0:95)


TT står för tempo trainer, aka tamagotchi/pipmojäng, och det hade vi på hundringarna. Det började på omöjligt långsamt och slutade i bra tempo men svårare att hitta takten i.


Det kändes som att kroppen blev mycket lättare utan tempo trainern, på de längre distanserna. Total frihet! Fast det är också intressant att simma med den. Lärorikt.

Simmade ihop 4000m och sen gick jag upp. Fikat efteråt på Finefoods var bättre än vanligt, precis som vanligt. Coreträning á la skrattfest!

lördag, april 20, 2019

Camp Easterbunny #2 - tre myror och ett slut


Andra dagen på Camp Easterhoneybunny med Human Ambition. Det var inte riktigt lika stor uppslutning idag men folk hade väl fullt upp att tycka synd om Jesus, jaga påskharar och äta ägg.

Jag simmade med Albert, Per och Håkan. Kände mig inte riktigt lika stark när vi startade idag som jag gjorde igår, men jag tänkte att det blir bättre när jag kommer igång.


Passet bestod av flera olika delar, som ett påskägg fyllt av blandat smågodis. Totalt landade det på 5000m, med några extra femtior avbad. Jag är fortfarande upprymd över hur en så lång distans kan kännas så genomförbar. Gårdagens pass på 3600m var kort.


Förutom att jag simmade långt så gjorde jag det riktigt bra. Är verkligen supernöjd! Efter uppvärmningen hade vi en tröskelserie på 20x75m med 30 sekunders vila enligt följande:

3 ANT
1 END

Tre myror och ett slut. Eller tre 75:or i tröskelfart och en i uthållighetsfart. Vi valde start 1:40.


Jag simmade alla snabba 75:or på 1:09-1:10, utom de två sista som gick på 1:08. Det motsvarar runt 1:33-1:34/100m. Hurra vad bra!!! Och jag använde ingen utrustning alls under serien. Kändes kalasfint att fokusera på fart utan hjälp idag.

Hela passet kändes lätt. Hoppas den känslan följer med imorgon också.

fredag, april 19, 2019

Vila och Camp Easterbunny #1


Jag har vilat tre dagar från simningen. TRE DAGAR! Så långt uppehåll har jag inte haft sedan i november. Men det är okej.

I måndags simmade jag 5100 meter i Vilunda och jag hade ett pass på 3800m planerat i onsdags. Men jag vaknade med en jävla huvudvärk som inte gav med sig så jag ställde in. Det gjorde inte så mycket eftersom jag hade Camp Easterbunny med Human Ambition att se fram emot nu i helgen.


På specialpassen och helgcampsen dyker det ofta upp  nya, eller nygamla, blandade medmänniskor. Stämningen är alltid toppen ändå. Ibland känns det skönt och kul med entusiastiska tillskott.


Jag simmade med Anna, Emil, Albert, Ida och Stina. Alla jättesnabba och superduktiga! Jag hade dock ganska stort självförtroende eftersom träningen gått bra ett tag så jag tog fram min bästa kämpaglöd.

Det gick väldigt bra! Det var tufft ibland men med lite hjälp av drafting så kunde jag hänga med. Nu låg jag visserligen inte så nära att jag kunde utnyttja den maximalt men jag tänker mig att hela banan blir som en stor vattenvirvel som man sugs med i, oavsett avstånd till den framför.


Så, med lite draghjälp (åtminstone mentalt?) fick jag bland annat till 250m med ett snitt på 1:36/100m och några 75:or på 1:30/100m. Himla jäkla bra! Jag kände mig stark, utmanad, trött och glad på samma gång. Väl värd det efterföljande fikat på Finefood.

lördag, april 13, 2019

50 meter på tid


Idag hade vi tidtagning på simskolan i Vårby, så himla roligt! Först hade vi en lång uppvärmning. Kände mig lite seg i armarna men hade väldigt kul på banan med Tobbe, Karin och Per. Bäst var Tobbes imitation av en yster, ungdomlig elefant. Tiden gick fort!

Dagens pass, 3000m:
6x(75m f2 + 50m catch up + 25m acc)

Benserie (fenor/platta):
4x100m + 4x50m 1-4 + 8x25m löst/hårt + 4x100m

Armserie (paddlar/dolme):
4x100m + 4x50m 1-4 + 8x25m löst/hårt

50m max
50m avbad



När det blev dags för tidtagning pirrade det lite i magen av nervositet men jag tyckte att det skulle bli riktigt roligt också. Jag har kommit långt i arbetet att hantera min prestationsångest.

Simmade mot Tobbe och Anna. Visste att de är snabbare än mig på distansen men var cool med det och helt fokuserad på att bara göra mitt bästa.

Min tid blev 38.2 och jag är jättenöjd. Tycker att jag simmar riktigt fint. Med lite högre armfrekvens, snabbare vändning, intensivare benspark och mer sprintträning kommer jag kunna bli ännu snabbare. Och starten går nog att jobba på också. Hurra vad roligt!!! Längtar efter mer fartträning!

onsdag, april 10, 2019

Stark, snabb och ett nytt 40-årsrekord


Kände mig lite trött igår och övervägde att skjuta på simningen en dag. Efter vänskapliga förhandlingar med mig själv bestämde jag mig sen ändå för att det var lika bra att få det gjort.

Åkte till Vilundabadet och tog tag i mina planerade 3800m.


Under uppvärmningen kände jag mig både stark och snabb utan att jag behövde anstränga mig. Hade en bra känsla i draget efter en aha-upplevelse jag fick när jag simmade med mina största paddlar i måndags.

Så när det var planerat 2x400m efter insimmet bestämde jag mig för att jag skulle försöka slå Sofiavärldsrekord och simma under 6:30 på den första av dem. Vinsten om jag klarade det fick bli att jag skulle slippa simma den andra.


Jag klarade det inte. Jag missade med 2 sekunder och landade på 6:32. Ägna ett ögonblick till att förstå hur lite 2 sekunder är fördelat på 16 bassänglängder. JAG HADE KUNNAT TA I LITE TILL!

Kanske inte sista 25m, de gick som synes ovan fortast av alla. Men där i mitten. Fan.


Men jag kände mig faktiskt som en vinnare ändå. Det var en jättebra tid och nu i efterhand ser jag att det till och med är ett nytt 40-årsrekord. Och möjligen mitt snabbaste ever, fast högst inofficiellt.

Tyvärr innebar det, trots min fina insats, att jag var tvungen att simma även den där andra fyrahundringen. Den gick dock i betydligt makligare takt, 7:20.

Känner mig oerhört motiverad att kämpa till mig det där rekordet på riktigt snart.

tisdag, april 09, 2019

Payback


Jag känner mig väldigt stark i simningen. Lägstanivån är för tillfället hög och det känns som att de senaste månadernas ihärdighet börjar betala sig.

Om jag har samma känsla i Vansbro i sommar som jag hade på passet igår så har jag svårt att tänka mig annat än att jag kan bärga hem två nya pb. Vilket är mitt mål. Helst sub 45 och sub 15.


Igår simmade jag 5000m och det var ingen stor sak, trots att det är långt. Jag tror att jag är lite för snäll mot mig själv ibland. Gör för korta och för lätta pass.

Hundringarna simmade jag ett varv sammansatt, ett med dolme och stora paddlar och ett med fenor och mindre paddlar. Korrigerade starttiderna också. Andra varvet startade jag på 1:50 och tredje på 1:40. Fungerade perfekt, simmade på fina tider och med bra ökning av tempot. Lagom vila.


En annan anledning till att jag är starkare är att jag faktiskt är starkare. Sedan december har jag gått hos en sjukgymnast, Mia på Idrottskliniken, för att få hjälp att bli av med smärtan i min vänstra höft.

Jag märker så stor skillnad nu! Det är kanske inte rolig träning alla gånger, men det är värt det när jag känner att jag gör framsteg.

måndag, april 08, 2019

Utveckling och inlärning


Som vanligt bjöds vi på ett bra pass i Vårby i lördags. Så himla härligt gäng det där. Att hitta bra simpisar som gör träningen utmanande och rolig är a och o!

Vi fick lägga lite fokus på voltvändningar under passet. Jag tycker mina är okej men det finns mycket som kan bli bättre. Och jag vet ungefär vad det är.


Micke försökte få mig att göra nån grej med armarna, men hur han än förklarade och visade så kunde jag inte förstå vare sig hur han menade eller varför jag skulle göra det. Ibland är det så.

Så jag sket i det men lagrade infon i mitt mentala bibliotek. Kanske blir det en pusselbit i någon annans förklaring av samma sak i framtiden som gör att jag förstår.


Simchefen påpekade också att jag ska försöka få till en tidigare catch. Jag har noterat det här själv på bilder, t ex den ovan. Har varit så himla koncentrerad på att få till avslutet på draget under en tid att jag har tappat fokus på vad som händer längst fram.


Den här bilden, snodd från någon på Insta, illustrerar på ett utmärkt sätt hur teknikträning är. Ibland känns det som ett ändlöst klättrande och rutschande tillbaka ner igen.

torsdag, april 04, 2019

Tisdagslunch


Lyckan som infinner sig när man inser att man får simma med världens roligaste Theresia en helt vanlig tisdaglunch. Ihhh!!! Vi drog självklart till Vilundabadet!


Vi körde ett tufft pass och jag blev jävligt impad av Theresia. Starttiderna var snäva, men hon bara körde på. Inget gnäll utan fullt fokus och bra ös! Så ska jag också bli. Jag gnäller och ojar mig för mycket ibland. Behöver HTFU.


Passet såg ut så här:

100m insim
4x50m 25m teknik/25m ss
6x50m 1-3
12x25m medley @0:35

3x(
4x100m @2:00/1:50/1:40 (starttiderna per varv)
2x50m hårt @1:30
200m benspark fenor)

Första varvet sammansatt, andra varvet med paddlar/dolme och sista med fenor.

4x50m avbad


Jag simmade bra. Kontrollerat och starkt. Vevade på mitt bästa under 50:orna, tävlade mot Theresia och tänkte som vanligt att man inte kan göra mer än sitt bästa. Det är svårt att vara explosiv.

Det var ett roligt pass!

tisdag, april 02, 2019

Satans smörgås!


Bilden är gammal men leendet är autentiskt. Jag hade ett svinbra simpass i Vilundabadet igår.

2x(100m löst + 4x25m benspark (utan fenor, mind you!) + 4x50m fart 1-4 @1:00)

2x300m ss
2x300m pd
2x300m f

8x25m medley @0:35

4x50m avbad

Det som var bra var känslan i kroppen. Så himla stark! Kändes som att jag hade kunnat göra vad som helst om jag hade velat. Full kontroll, full tank. Guns. Baam.


Har nu klarat av min tredje månad med 10000m/vecka. 25% av året avklarat. Med bravur. Jag har inte lagt in några viloperioder eftersom jag alltid får minst 2 vilodagar i veckan ändå.

Jag har också börjat försöka lite smått att periodisera träningen efter mensen. Styrkebetonade pass (fjäril, mycket benspark, hårt med paddlar etc) försöker jag lägga under mensens två första veckor och uthållighetspassen under följande två.