måndag, december 30, 2019

100x100m - Lars Frölanders julafton


Idag var det dags för 100x100m, simfesten som i min värld går under namnet Lars Frölanders julafton och som namnet till trots kan simmas när som helst under året. Men med fördel kring jul/nyår.

Efter förra årets insats tänkte jag att jag måste förändra något nästa gång, dvs idag, t ex simma fler hundringar utan prylar eller köra kortare starttid. Men så blev det inte. Årets utmaning blev istället en uppladdning av nio dagar simning i rad och totalt 30400 meter i kroppen.

Ytterligare en aspekt har varit ett mentalt ganska krävande liv den senaste veckan (eller de senaste tre åren om du så vill...) som tagit ganska hårt på mig. Igår kväll hade jag silkespapperstunna väggar mellan ilska, gråt, uppgivenhet och total utmattning.


Lyckades inte sova bort detta helt, men jag lyckades ändå förbereda mig rätt hyfsat. Jag åt bra och rikligt med mat hela dagen, drack mycket vatten, köpte kanelgifflar och bananer att ha efter simningen och jag lyckades komma över några av pappans nyligen utgångna PowerBar energipluppar att äta under passet.

Körde dessutom ett yogapass med fokus på överkropp för att försöka stretcha bort några av de senaste dagarnas meter som satt sig där. OCH jag rakade benen. Sparade säkert massor av tid på det idag.


Redan innan dagens pass hade jag synkat ihop mig med Veronica, Caroline och Per om att köra ihop på en bana, eftersom jag visste att vi hade ungefär samma önskemål och simmar i ungefär samma tempo. Bra grej, de var superfokuserade och asgrymma!

Jag var också superfokuserad och asgrym! Fram till 7000 meter kändes allt så himla lätt. Sedan gick det lite tyngre på slutet, men inte så att tempot påverkades. Det var mest att jag tyckte det var dags att passet tog slut.

Vi simmade med start 2:00 utan paus, 20 sträckor vardera av sammansatt, dolme, paddlar/dolme, fenor och paddlar/fenor. Totaltid 3:20.


Trots den icke optimala uppladdningen var det här mitt bästa år av 100x100m. Slutade på ett snitt av 1:31/100m vilket är 4 sekunder bättre än förra året (då hade jag 1:35/100m). Dessutom låg jag först och drog 80/100 sträckor idag. Vi hade 10 sekunders lucka men man får ändå lite hjälp av drafting när man ligger bakom. Men jag var jättestark och höll ett stabilt och jämnt tempo genom alla 10k.

Sammansatt ca 1:37-1:38
Dolme ca 1:35-1:36
Paddlar/dolme ca 1:28
Fenor ca 1:26-1:27
Paddlar/fenor ca 1:24

Så. Nästa år.
Det vore helt rimligt att köra start 1:50. Men det känns orimligt att byta från start 2:00 till start 1:50 enbart på 100x100m. Det viktigaste steget är således att lämna komfortzonen och dra ner starttiden på årets övriga träning till att börja med. Sen kan vi snacka starttider för Frölanders julafton nästa år.

Inga kommentarer: