söndag, maj 10, 2020

Lättnader i restriktionerna

Efter 48 dagar i husarrest fick vi äntligen gå ut och motionera förra lördagen. Vi gick in i fas 0. Det var helt jävla underbart att vara nära havet, se soluppgången, känna dofterna och sanden mellan tårna igen. Allting kändes nytt men också så bekant att det var svårt att tro att det gått sju veckor sedan sist.



Vi har till och med simmat i havet. Trots att jag hatar saltvatten och blir illamående om vattnet inte här helt stilla så var den första simturen helt jävla ljuvlig! Obeskrivligt fin morgon.

Tiden vi får vara ute är dock fortfarande bunden av restriktioner som man kan ha synpunkter på rimligheten i.

Det är i dagsläget tillåtet att utföra aktiviteter utomhus kl. 6-10 ELLER kl. 20-23 om du är 14-70 år (det är jag). Det är tillåtet att promenera tillsammans med en person man bor tillsammans med, men högst en timme och max en kilometer från bostaden. Övrig sport får endast genomföras ensam, men i gengäld finns inga restriktioner på tid eller avstånd från hemmet, så länge man håller sig inom kommunen och inom angivet tidsspann. Det är inte tillåtet att sitta på stranden eller att bada, men sport är tillåtet i havet, om det sker individuellt.


Vi var ute redan innan kl. 7 på lördagsmorgonen och begick minst tre kriminella handlingar i form av regelbrott. En av de första sakerna som hände var dessutom att en kvinna bad oss ta en bild av henne på denna första dag i det nya livet. Under bråkdelen av en sekund genomgick vi båda en inre kris. Ta i främmande människas mobiltelefon? Inte hålla avståndet?

Att vi båda tvekade kan tyckas som en överreaktion men efter nästan 50 dagar i fängelse, där vi via nyheterna bland annat informerats om hur viktigt det är att desinficera sin mobil för att hindra smittspridning, är det långt ifrån uppenbart att bara säga ja och köra på som förut. Iallafall för mig. Jag har alltid tyckt att folk i allmänhet är idioter, och nu litar jag inte längre på någon. Dålig kombo. Kommer bli ohållbart i längden om jag inte jobbar på det.


Det tog ungefär fem dagar av "frihet" innan jag insåg att det vi fått var allt annat än just det. Och jag började känna mig förbannad. Tycker de tidsspann vi har är korkade. Är det inte sannolikt att folk annars spontant skulle sprida ut sitt motionerande under olika tider på dygnet? Så att det rentav skulle bli mindre trängsel? Jag vet inte. Men som det ser ut just nu är det helt tomt här utanför kl. 12-19 när det är utomhustid för barn under 14 år, och en jävla massa folk på de vuxnas tid. Men det är ju här, inte i exempelvis Madrid eller Barcelona.


Från och med imorgon lättas det ytterligare på restriktionerna, och vi går in i fas 1. Den här gången har de nya reglerna fått mig att bli synnerligen upprörd eftersom de är så U.R.B.O.T.A korkade. Nedanstående bild symboliserar mycket väl vad jag tycker om utvecklingen av landets restriktioner.


I allmänhet tycker jag att regler är lätta att följa när de framstår som meningsfulla och genomtänkta. Jag kanske inte alltid gillar dem, men jag kan ändå förstå och därför acceptera. Det kan jag inte nu och reagerar sålunda med att bli rosenrasande över hur något så dumt kan få gå igenom. Det kryper i kroppen.

Från och med imorgon får upp till 10 personer träffas och umgås. Det kan ske på restaurang, hemma eller ute. Man får åka upp till nio personer från samma hushåll i samma bil och affärer på under 400 kvm kan öppna utan att tidsbokning. Om man har flera bostäder i samma provins kan man nu åka mellan dem. Även restauranger/barer kan öppna sina utomhussektioner men med en maxkapacitet på 50% och minst två meter mellan borden. Även gästerna måste hålla ett säkerhetsavstånd på minst två meter mellan varandra. Sportcenter för individuella utomhusaktiviteter får också öppna, men havet förblir stängt för bad.


Du får besöka restauranger/barer över hela Mallorca och du får stanna där hur länge du vill. Inga restriktioner. MEN, tiderna för när du får sporta och promenera kvarstår. Du får alltså INTE gå ut och promenera under dagen, såvida du inte ska gå till en affär eller restaurang/bar. Då är det tillåtet. Du får INTE gå i bergen. Men du FÅR promenera hur långt och länge du vill om du lovar att du gör det för att du ska spendera pengar. Motion för hälsans skull är alltså fortfarande en strikt begränsad aktivitet. Hur kan det här vara rimligt?



Ovanstående klipp beskriver situationen på ett solklart sätt, det är väl investerade 3 minuter och 53 sekunder.

Jag är faktiskt upprörd på riktigt. Tiderna vi får vara ute duger inte för mig, de är inte bra nog och inte välmotiverade nog för att jag ska känna mig okej med situationen. Det är inte alltid det passar att få in all önskvärd motion innan kl. 10. Och det passar så gott som aldrig att få in något efter kl. 20. Och jag har svårt att acceptera att de låter mig gå ut när jag vill under förutsättning att jag köper saker.

Så summeringen blir att jag är förbannad, provocerad, ilsk och besviken. Jag vill mana till uppror.

Inga kommentarer: