söndag, mars 07, 2021

Läget på Mallorca - kan man åka hit?

En av anledningarna till att jag gärna vill bo just i Alcudia är att jag har många vänner och bekanta som vanligtvis kommer hit på våren för att cykla, och då får vi chansen att träffas. Och nu när cykelsäsongen är på ingående får jag ganska många frågor om hur situationen egentligen är på Mallorca. Kan man åka hit?

I december var Balearerna en av regionerna med flest antal smittade i hela Spanien per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna, vilket ledde till hårda restriktioner, t ex att alla stora köpcentrum och restauranger tvingades stänga i januari. Samtidigt blev det förbjudet att umgås med personer utanför det egna hushållet.

Nu är läget bättre igen och det har lättats något på restriktionerna. Restaurangerna får ha öppet varje dag fram till kl.17:00, men bara utomhus på sina terrasser och bara med 50% kapacitet. Det får vara max fyra personer per bord från högst två olika hushåll. 

Detta är en restaurang med enbart "terrassen" öppen. Humbug om du frågar mig.

Utomhus får vi träffas upp till sex personer från högst två olika hushåll, med undantag om man utför någon typ av sport. Simhallen har varit stängd sen minns inte när, även om den i teorin får ha öppet med max tre personer per bana. Utegångsförbud mellan kl. 22-07 har vi haft sedan i höstas. Det låter värre än det är. Munskydd är obligatoriskt överallt utom när man sportar eller är på stranden.

Restriktionerna uppdateras var 14:e dag och beroende på hur läget är kan de skärpas eller lättas på. Därför är det ganska svårt att redan nu veta hur det kommer se ut längre fram i vår.

Mig veterligen finns det just nu inga öppna hotell i Alcudia, men lösa rykten gör gällande att så mycket som 30% av hotellen vill öppna i slutet av mars, sannolikt med förhoppningen att locka främst spanska turister att fira påsken här. På andra ställen kan man läsa att man räknar med att få igång turistsäsongen tidigast i slutet av maj.

En sak att ha i åtanke när man kommer hit är att Mallorca, som är en ö helt beroende av turismen, är märkbart påverkad av året som gått. Det där mysiga caféet i den söta lilla byn i bergen som du brukar stanna till vid under din cykeltur kanske inte längre finns kvar. När du ser framför dig hur du strosar längs gatorna där olika små turistshoppar och restauranger avlöser varandra måste du förbereda dig på att många av dem kommer att vara stängda. Alcudia är just nu inte en stad som sprudlar av liv, snarare ger den ett ganska tomt och öde intryck.

Fullt med folk på Restaurang Don Vito.

Med vissa undantag. De restauranger som vanligtvis är öppna året runt och som inte helt förlitar sig på turisterna finns kvar och har öppet även nu. Och där kan det vara rätt mycket folk, speciellt på helgerna. Vill man äta restaurangmiddag får man beställa hem maten istället. Nästan alla som har öppet har take away service.

Det här inlägget är fyllt med bilder som visar hur det ser ut på några av turistgatorna just nu (med lite dåligt väder som bonus) men Mallorca är ju så mycket mer än det. Det vet du om du följer mig på Instagram. Här finns otroligt många vackra vandringsleder, stränder för långa promenader och berg med fantastisk utsikt att bestiga. Vädret är oftast bra och solen värmer.

Personligen väljer jag att inte resa just nu, åtminstone inte utan att ha en väldigt bra anledning till det, men hur man vill göra är upp till var och en. Idag är det för övrigt på dagen ett år sedan jag senaste åkte till Sverige, och jag kan inte i ord beskriva hur mycket jag saknar min familj, mitt lilla Trattnylle och mina vänner. Men jag hoppas att det inte dröjer så många månader till innan vi kan ses. Och jag upplever inte Alcudia som en särskilt osäker plats att vara på om man följer de allmänna råden och är försiktig. Välkommen hit!

Inga kommentarer: