lördag, juni 05, 2021

10 anledningar till att alla borde prova på vandring minst en gång i livet


(Artikeln är ett samarbete med Addnature.com)

Jag vet inte hur jag blev en sådan här friskus som jag är. Naturmänniska liksom. Det som är min vardag nu – höga bergskedjor, turkosglittrande hav, långa sandstränder, spännande grottor och vajande palmer – får ofta min mage att slå små volter av lycka. Naturen på Mallorca är den vackraste jag sett i hela mitt liv.

Äpplet faller ibland en bit från trädet. Min genetiska bakgrund, a.k.a mina föräldrar, är inte särskilt lockade av att leka skogsmulle. Min pappa gillar att träna för, och då och då genomföra, såna där Ironman 70.3’s och min mamma är mer av det intellektuella slaget; språkligt och kulturellt intresserad.

Man får troligtvis gå tillbaka till min morfar för att hitta ursprunget för mitt intresse. Varje sommar på Gotland när jag var barn tog han med mig på ”Hemliga stigen”, en stig vars början var omöjlig att upptäcka för den som inte var insatt. Hittade man rätt väg kom man ganska snart ut på en större stig som avslutades vid en hög klippa med utsikt över Irevikens sandstrand. En vy som för alltid är inpräntad i mitt minne.

Trots äventyren på Gotland gick jag aldrig med i scouterna. Är följaktligen inte heller så värst bra på att läsa karta, kan inte knyta knopar och inte göra upp eld. Allt jag vet om vandring har jag lärt mig av min exmake Jonas. Han lärde mig att bra utrustning är a och o, vilket jag även fick bekräftat den hårda vägen under en fyradagars vandring på Nya Zeeland.

Bra skor och en bekväm ryggsäck är jätteviktigt på längre utflykter. Att vara ute flera dagar i sträck kräver en del kunskap, men det är något alla kan skaffa sig. Det finns massor av litteratur i ämnet så läs på, vandra säkert och gör det lätt för dig de första gångerna.

Under min första vinter här på Mallorca vandrade jag med min sambo Dani och våra vänner ungefär en gång i veckan. Här finns oääändligt många bergstoppar, leder, grottor och havsnära pärlor att upptäcka. Och allt är inom räckhåll. Från ena änden av ön till den andra tar det inte mer än 1,5 timmar med bil. Våra utflykter är alltid bara över dagen och de kräver inte mer än en god lunch och mycket vatten.



Vi har vandrat välkända, tydliga leder som varit enkla att följa och vi har vandrat rakt ut i spenaten, gått vilse i bergen och rivit sönder våra bara ben på taggbuskar. (Note to self! Använd långbyxor.) Varje gång har jag kommit hem med ett leende på läpparna och en känsla av att jag är den lyckligaste människan på jorden. Det är något som händer när man är ute. Det är en känsla som alla är förunnade att uppleva. För alla kan ge sig ut på vandring, oavsett om man anser sig ha ett inre skogstroll eller inte. Det handlar bara om att göra – just do it – och se till att det första trappsteget inte blir för högt.


10 anledningar till att alla borde prova på att vandra minst en gång i livet:

1. För att uppleva naturen på riktigt nära håll. Lyssna till ljuden omkring dig och hur de skiljer sig åt beroende på var du vandrar. Var närvarande – se, dofta, känn.

2. För att lämna bekymren bakom dig en liten stund. När man vandrar behöver man ofta vara uppmärksam på ledens markeringar och att se till att sätta fötterna rätt. Det ger en mental paus, eftersom det inte finns utrymme att älta vardagens problem.

3. För att utmana dig själv. Det är otroligt tillfredställande när man lyckas med något för första gången. Kanske finns det något du alltid drömt om att göra? Låt det bli verklighet. Ge din inre soffpotatis, din höjdrädsla eller din fysiska form en match.

4. För att det är ett avspänt och trevligt sätt att umgås med familj och vänner. En gemensam utmaning för er närmare varandra och ni får samtidigt tid att prata i lugn och ro. Ibland räcker det med ett litet ”wow” eller ”nämen åååhh” för att skapa samförstånd.

5. För att det ger minnen för livet. Att stå på en bergstopp, titta ut över ändlösa landskap och skråla sånger från Sound of Music är en enorm tillfredställelse för själen. Något du kommer ha med dig för resten av ditt liv.

6. För att frisk luft i stan inte är detsamma som frisk luft ute i naturen. Att andas i frodig grönska är som att dricka ett glas iskallt, porlande vatten. Det fräschar upp insidan.

7. För att maten smakar bättre utomhus. När du är trött i hela kroppen efter några timmars vandring är det underbart att sätta sig ner och äta en god måltid. Dessutom får du chansen att använda förra årets julklapp trangiaköket.

8. För att det är lättare än man tror att vandra. Du behöver inte bära 20 kg på ryggen och sova i ett alldeles för litet tält. Packa en härlig måltid och promenera till en vacker plats. Runt Stockholm finns flera fina vandringsleder, t ex Roslagsleden. Njut av att vara utomhus, enligt punkt 1-10.

9. För att året som gått har lärt oss att livet snabbt kan förändras. Du kanske inte längre kan träffa dina vänner. Lokalerna där du brukar utföra din hobby har slagit igen. Men naturen stänger aldrig dörren, där är du alltid välkommen.

10. För att det är otroligt skönt efteråt. När du kommer hem, trött i benen och varm i hjärtat. När du kryper upp i soffan, återupplever dagen genom dina bilder med något gott att dricka i handen. När du känner att du vidgat dina vyer och gjort något du aldrig provat förut. När du är tillfreds.

Inga kommentarer: