torsdag, februari 11, 2010

Nu säger det pang!

I tisdags hade jag min första session med Memea Molin för att få hjälp med hur jag ska jobba med Elsas skotträdsla. Hon är ju väldigt ojämn i sin rädsla, mycket är plats- och situationsbunden. Ibland reagerar hon kraftigt om det smäller, ibland inte alls. Jag har försökt se något mönster men inte lyckats, men att hon reagerar olika ser jag som något positivt. Det ska nog gå att träna bort och vill ju kunna tävla i bruks utan att behöva avstå massa moment!!

Hur som helst så var Memeas grundprincip att jag ska lära Korven en ritual för vad som händer när det smäller. Det första vi gjorde var att hon höll i Elsa i halsbandet och hetsade henne lite medan jag sprang bortåt med en leksak. Sen stannade jag, ropade "nu säger det pang!" och kastade iväg leksaken i riktning från Elsa. Sen fick hon springa och ta den. Det här förfarandet ska sedan utvecklas med ett litet ljud innan "nu säger det pang!" och så småningom ska jag i princip kunna skjuta ett skott och få Elsa att springa till mig, glad i hågen, för att leka.

Viktigt att tänka på är att det är bäst om jag är den som åstadkommer ljudet i början och att Elsa alltid ska springa mot mig och ljudet, aldrig bortåt. Råkar vi ut för smällar som skrämmer Elsa när vi är oförberedda får jag gå tillbaka lite i träningen.I framtiden är det dock meningen att jag ska kunna rädda såna situationer genom att säga "nu sa det pang!" och börja leka EFTER smällen.

Igår tränade vi lite lydnad i Kista. Jag är nöjd med Elsas insats men inte med min. Jag var lite för ofokuserad och gjorde vissa moment aningen för svåra för henne. På plussidan var dock att jag hade en plan för träningen och höll mig hyfsat till den, och att Elsa faktiskt var väldigt engagerad och duktig, trots att jag inte direkt hjälpte henne. En guldstjärna får jag ändå för att jag följde upp träningen i dagboken efteråt och skrev ner de misstag jag gjorde så att jag inte behöver göra dem igen.

Ikväll är det HI-träning igen och jag har en plan klar! Dock är det inte vanligt synd om Elsa idag, så vi får se hur det går. Hon har låtit som en pipleksak exakt hela förmiddagen.

Inga kommentarer: