torsdag, november 22, 2018

Träna med tanke, tävla med känsla


Igår var jag på föreläsning i Folkets Hus i Solna och lyssnade på Johan Plate. Det var Stockholmsidrotten och SISU som bjöd in och temat var inspiration och mental träning.

Jag har varit på en föreläsning med Johan tidigare, en av de bästa under alla mina akademiska år, och även om jag kanske inte lärde mig så mycket nytt igår så är han väldigt intressant att lyssna på. Otroligt kunnig inom idrott generellt och förstås en kung på mental träning. Han har coachat... alla.


Det första Johan nämnde var att den viktigaste mentala träningen är den fysiska. Man måste bli skicklig på sin idrott. Ibland behöver man göra upp med sin egen inre mentala bild av vad som är möjligt och inte möjligt att göra. Vi har ofta inre spärrar - "jag kan inte", "det går inte" som hindrar oss.

Såväl verkliga som tänkta upplevelser skapar grund för kommande prestationer. Hjärnan har svårt att skilja på vad som verkligen har hänt och inte, så genom att visualisera den framgång man vill nå kan man öppna upp vägen dit.

Johan pratade också om vikten av positiv förstärkning. Motgång kan noteras men ska inte värderas. Lyft istället det som var bra (finns alltid något) och förstärk det ytterligare. Positiva tankar kan dessutom göra att du lever längre. 7,8 år faktiskt, enligt en amerikansk studie.

Erkänn aldrig att du kan misslyckas förrän du har gjort det.


Det är många faktorer som ska klaffa för att man ska nå en topprestation. Och det finns ännu fler definitioner av vad som är en topprestation. Det kan bara du själv avgöra.

Johan föreslog att man ska sätta upp ett till tre mål inför varje tillfälle där man vill prestera:
  • Resultatmål - placering i jämförelse med andra
  • Prestationsmål - göra MITT bästa lopp, kanske slå personligt rekord
  • Känslomål - uppnå en viss känsla under eller efter loppet

Träna med tanke - tävla med känsla!

Jag blev glad av citatet ovan när jag såg det, eftersom det satte ord på hur jag själv gör. De senaste åren har jag bara försökt fokusera på känsla när jag simmat lopp, för att få bukt med min prestationsångest. Och det har funkat så himla bra. Istället för att sikta på en snabb tid har jag fokuserat på att simma med hög ansträngning. Det gör mig mer avspänd och tar hänsyn till dagsformen. Hittills har det blivit PB varje gång.

Föreläsningens tre timmar gick fort. Som underhållning betraktat var det en riktigt bra kväll. Värd!

Inga kommentarer: