fredag, augusti 13, 2010

Trädgårdsplanering

Igår morse fick jag min födelsedagspresent från JG. Det var en konsultation med trädgårdsplanerare från Inspira Trädgårdsplanering & Grafisk Form. Vi gick igenom trädgården, fick skötselråd och tips på nyplanteringar under två timmar.

Intresseklubben kan nu anteckna:

Bärbuskarna bakom garaget: Klipps ner och flyttas på samma gång, när de tappat sina löv i oktober ungefär. Ta bort äldre stora grenar men ta rejält, inte bara yttersta kvistarna.

Fruktträden: Undvik att beskära hela trädet på en gång. När man gör det kompenserar trädet genom att skjuta massor av vattenskott istället. Ta inte bort alla dessa samma år, utan se det som ett flerårsprojekt och ta ungefär varannan, var tredje kvist. Samma vid grov beskärning. Om trädet har mycket frukt kan man rensa bort de kart som sitter för nära varandra så att de övriga får chansen att bli stora.Vill man inte beskära så måste man inte. För vårt päronträd rekommenderade de en arborist som tar bort döda grenar bara.

Häcken, sibirisk ärtbuske: Klipps på våren för att få många nya skott. Behöver inte rensas ur från andra buskar förutom lönnen som riskerar att ta över. Lönnen tar man på våren eftersom den blöder mycket och med lite tur dör den då. Häcken ska klippas ca 50 cm lägre än den höjd man faktiskt vill ha. Om vi ska klippa rejält rekommenderas en sida i taget för att inte häcken ska bli för gles.

Kortsidan: Vinbären, klarbären och jasminen står för tätt. Klarbärsträdet mår inte bra och bären är sura, så det kan vi lika gärna ta ner. Vinbären ingen större mening med att spara heller. Jasminen underhålls beskär man. Ta bort stora, höga grenar inifrån, ett par per år. Klipp inte på höjden förrän den har den höjd vi vill att den ska ha. Utskjutande skott kan klippas långt in mot stammen.

Baksidan: För att täcka insynen från backen rekommenderar de Tuja eller Liguster, båda vintergröna, i kombination med t ex körsbärsträdet från framsidan. Liguster är en häckväxt som kan skärma av lite och ge möjlighet till kompostplats bakom.

Idegran: Klipp de skott som sticker ut från sidan. Långa grenar kan man ta långt in så att de buskar till sig. Klipp inte höjden förrän den är så hög som vi vill ha den. Beskär gör man i april eller september.

Körsbärsträdet: Går att flytta när de tappat sina blad. När trädet sedan planteras ska man inte sätta det för djupt utan bygga upp jorden, lite som en tallrik.

Kullen: Gullregnet kan man plocka ut stora grenar från. Såga långt ner vid marken. Inte bara fröna är giftiga utan även hela trädet. Busken är en falsk fläder som också är giftig. Blir ca två meter hög. Runt om växter vintergröna. Föreslog att något skulle planteras på den lilla kullen.

Syrenen: Kan beskäras ganska hårt och nästan när som helst. Egentligen kan det mesta beskäras under JAS - juli, augusti, september. Undvik rockhängare. Klipp grenarna längst ner vid stammen, strax ovanför den lilla kragen. Det hindrar röta eftersom kragen läker såret.

Hallonen: Klipp bort de kvista som haft bär i år. Skotten är de som får bär nästa år.


Så där... tror inte att jag har glömt något. Det var verkligen två otroligt givande timmar och tjejerna på Inspira (minns inte deras namn) var superduktiga! Det hela var betydligt bättre och gav mer än jag vågat hoppas på så jag är jättenöjd!

Något annat jag är nöjd med är Elsa på HI-träningen igår.Började med att snacka skit i en timme och sen när det var dags att börja träna så kom det luftballonger. Elsa blir skakis av dem så jag gav upp min plan att träna framförgående. Istället lekte och trixade vi lite, och jag är väldigt nöjd med hur hon koncentrerade sig på mig, trots ballongerna. Sen la vi ner när det gick som bäst. Elsa fick behålla koncentrationen till parkeringen och när hon hoppade in i bilen var svansen hög och glad igen. Toppen!!

1 kommentar:

Anonym sa...

synd att jag missade dig! Hade varit kul att ses.. men så kan det gå.. vi ses om 2 veckor istället..