tisdag, juli 31, 2012

Nu får det vara nog

I snart 20 år har jag haft peruk. Jag har en sjukdom som heter Alopecia Areata, vilket betyder fläckvis håravfall. En förhållandevis harmlös sjukdom, det kunde varit värre. Ibland saknas det mycket hår, ibland lite. I övrigt är jag frisk och mår bra, så det är synd att klaga.

Men nu har jag tröttnat på det här med peruk. Den hindrade mig från saker jag vill göra. Simma till exempel. Tävla triathlon. Eller gå på nycirkuskurs.

Jontan har alltid tyckt att jag kan ha peruken när det behövs men att jag ska skippa den när mitt eget hår mår bra, och jag har alltid sagt att "neeeej, så kan man inte göra". Fast det kan man, och nu tänker jag göra precis så. Nu är mitt eget hår väldigt fint, det saknas knappt något och därför får peruken hänga i garderoben tills vidare. Hur länge det blir återstår att se. Det kan gå två veckor, ett år eller tre år innan jag tappar mer hår igen. För sannolikt gör jag det, de kala fläckarna rör på sig men har aldrig försvunnit helt. Det är bara att gilla läget.

I tonåren var det här förstås en stor grej, men ju äldre jag har blivit desto mindre roll spelar det. Min sjukdom är inget jag pratar om men jag har heller aldrig haft några större problem att prata om den om någon varit modig nog att fråga. Kan tänka mig att folk i min omgivning tror det är känsligare än vad det är. Jag uppskattar raka frågor.

Sedan jag blev "mig själv" för ungefär två veckor sedan har det varit extra roligt att träffa vänner. Allra mest fascinerande är det att träffa vänner som inte säger ett ljud om min nya frisyr. Inte ens ett "har du klippt dig?". Kanske ser man inte, kanske bryr man sig inte, kanske ger man normalt sett inte kommentarer när vänner har förändrat frisyren. Jag vet inte, min frisyr har varit den samma i väldigt många år nu. För mig är förändringen stor. HUGE! Och den är SÅ skön.

Livet är fullt av möjligheter! Jag firar med en ny blogglayout. Det är ljusa tider nu.

Olika versioner av mig

9 kommentarer:

Nettan sa...

HÄRLIGT Sofia!!!

Måste säga att jag faktiskt reagerade på att du var snygg i ny frisyr när jag kikade tillbaka på några bilder i bloggen, men då var det alltså ditt alldeles egna hår jag såg!

Katarina sa...

Vilket avslöjande!
Du måste ha haft väldigt bra peruker, jag har aldrig sett någonting!
Med andra ord vet jag vem jag ska få shoppingtips av om jag nån gång skulle vara i behov av en själv.
Kram till dig fina Sofia!

Anna sa...

Hah! Jag har noterat din "nya frisyr" på bilder, men trodde ju att det bara var en klippning som låg bakom. Välkommen ut ur garderoben!

Träningsglädje sa...

heja dig!!!!!

Gunnika sa...

Det var som fan! Har inte haft en susning om detta... COOLT och MODIGT! I vilket (hår)fall som helst är du skitsnygg!

Anonym sa...

Nämen vilken snygg peruk du har :) jag har aldrig tänkt att det inte skulle vara ditt hår. Det är klart att du ska göra som du vill! När jag gick på högstadiet fastnade jag i en visp med håret vilken resulterade i en kal fläck på sidan som var stor som en handflata, det var en riktigt jobbig period tills det växte ut. Jag hade hela tiden en tofs på den sidan för att täcka över. Det måste verkligen ha varit jobbigt för dig :( tonåren är ju svåra ändå. Hoppas ditt hår håller sig fint länge nu!

åsah sa...

wow.. jag har heller aldrig märkt något, men däremot märkte jag att du bytt frisyr.. fint!! skönt att vara "ärlig"!

EM sa...

Heja dig :)

Min syster lider av ngt liknande, och det är häftigt att det finns så bra peruker, men inget är ju bättre än egna håret. :) Hon varvar, ibland har hon väldigt långt (peruk) för att bli riktigt kort (egna håret), för att sedan vara tillbaka på långt ;)

Go, and live free!

Anonym sa...

Underbart!! Du är som sagt snygg i båda frillorna men måste säga att du även är supersnygg i uppsatt, då ser man verkligen ditt vackra ansikte:-) Stor kram till dig min modiga vän!! /Tina