lördag, oktober 17, 2009

Håll näsan högt!

Idag gjorde vi ett andra försök i lydnadsklass 2, den här gången på Järfälla brukshundklubb. Domaren hette Kjelle eller nåt och var trevlig.

Poängen blev:
  1. Platsliggning, 0 poäng
  2. Fritt följ, 7 poäng
  3. Läggande, 10 poäng
  4. Inkallning m. ställande, 9,5 poäng
  5. Framåtsändande, 9 poäng
  6. Apportering, 7,5 poäng
  7. Hopp över hinder, 10 poäng
  8. Fjärrdirigering, 6,5 poäng
  9. Helhetsintryck, 8,5 poäng
Totalt 133,5 poäng, ett 3:e pris och placering 8 av 12.

Vi nådde alltså inte riktigt upp till min förhoppning på minst 140 poäng, men vi var ändå lite närmare den här gången än förra. Trots detta tycker jag nog att insatsen i Vallentuna var bättre. En stor svårighet idag var dock att det smällde mycket och länge i närheten och det reagerade Elsa starkt på. Ser man till den omständigheten var hennes insats idag egentligen storartad!

Platsliggningen avstod vi den här gången för att inte riskera att förstöra för någon annan. Nästa gång vi tävlar ska hon ligga ner tre minuter om det så slår ner en bomb bakom henne. Nåja... Det känns i alla fall inte som ett misslyckande med en nolla på platsen när man själv har valt den.

Fria följet var sämre idag än förra veckan, men jag tappade henne inte som då. Istället var hon generellt lite okoncentrerad och i dålig position.

Läggande och inkallning med ställande gick jättebra. Tävlingsledaren viskade "jävlar vilket snyggt ställande" till mig efter momentet och det gjorde mig stolt och glad.

Elsa hittade till rutan direkt men var lite okoncentrerad och nosade innan hon kom på plats. Apporteringen var usel som vanligt, men hon travade i alla fall in till skillnad från sist. Gripandet var dock dåligt. Hopp över hinder är som vanligt paradnumret.

Fjärren var en besvikelse. På platsliggningen reser hon sig mer än gärna men i fjärren verkar hon av någon anledning bestämt limma magen till marken. Det blev många DK och jag undrar om vi inte borde fått en nolla egentligen. Skiftena, när de väl kom, var dock riktigt snygga och domaren muttrade lite "varför kunde hon inte bara sätta sig upp" efteråt. Bra fråga.

Trots allt anser jag att dagen var ytterligare en bekräftelse på att vi kan momenten bra och att Elsa inte är helt värdelös som lydnadshund.

Saker vi behöver träna på är:
  • Platsliggning
  • Apportering, farten från gripande till ingång
  • Inkallning med ställande, farten från ställande till ingång
  • Fritt följ
  • Sitt från ligg

Inga kommentarer: