onsdag, februari 08, 2012

Tremånaderssatsning för livet?


Tankar om att den här tremånaderssatsningen som jag gör nu skulle kunna vara för alltid börjar sätta sig i mitt huvud. En tanke som faktiskt känns ganska bra.

Jag har inga egentliga förbud, mer än att jag inte får synda mer än två av sju dagar. Det gör att jag inte behöver ha dåligt samvete om det blir middag på stan någon kväll eller godis framför en film. Det är okej så länge det inte blir för ofta. På kylskåpet har jag en kalender där jag får sätta ett kryss över datumet om jag ätit bra och en ring om jag har unnat mig något extra.

Det som är skrämmande är att det känns som om jag verkligen håller igen på onyttigheterna nu, trots att jag oftast utnyttjar 1-2 fridagar i veckan. Hur ofta blev det då inte förut???

I övrigt är den största skillnaden att vi nu kör veckomatsedel och veckohandling. Det blir inte bara billigare utan också lättare att undvika snabbmat när man är hungrig och på väg hem, eftersom det finns mat hemma som måste lagas för att inte bli förstörd. När det lagas mat finns det alltid matlåda och vips så var man i hamn första halvan av nästa dag också.

Försöker använda mindre tallrikar så att det inte ska få plats stora berg med mat och lägger upp portionen enligt tallriksmodellen. Försöker få till halva tallriken med grönsaker (riktiga grönsaker, inte bara sallad och gurka utan kål, morötter och liknande) av olika sort.

Mellanmålen är viktiga och jag försöker att inte snåla in på dem eftersom jag tränar så mycket.

Jag gör ju såna här små satsningar titt som tätt och det slutar alltid med att jag faller tillbaka i de gamla spåren, tills jag får en ny idé, ny motivation. Kanske blir det så den här gången också men just nu känns det inte omöjligt att fortsätta så här. Om jag orkar fortsätta veckohandla. Jag mår bra av maten och jag unnar mig fortfarande saker. Till exempel blir det ofta fruktsallad istället för bullar eller choklad när vi tittar på film.

Katarina tipsade om dadelbollar som alternativ till godis tidigare och även om jag inte gjort egna än så gjorde det att jag fick upp ögonen för färdiggjorda bollar av samma princip. Köpte några gjorda av dadlar, russin, nötter och kakao, utan tillsatt socker eller honung, för att testa och det är perfekt när det hysteriska godissuget slår till. Ska prova göra egna också.

Om det här håller för alltid eller inte får vi se. Viktigast just nu är att jag ger mig själv så bra förutsättningar jag kan inför de där förbenade marathonen som jag ska springa...

3 kommentarer:

Gunnika sa...

Du måste förklara reglerna för det här noggrant, ska man väga och mäta sig när man startar och efter och under? Vad får ätas och inte? Ska det tränas eller inte? De dagar man får svulla, är det okej att bara äta ostbågar hela dagen då? Ja, du vet såna där vanliga frågor om tremånaderssatsningen...?!

Sofia sa...

Vägning och mätning är frivilligt. Jag vägde och mätte innan och sedan väger jag en gång i veckan och mäter en gång i månaden.

Regler:
- Ät varierat, nyttigt, mycket grönsaker och riktig, lagad mat.
- Ät enligt tallriksmodellen.
- Låt det inte gå mer än tre timmar mellan målen.
- Är nyttigt minst 5 av 7 dagar.
- Kombinera gärna med träning. Promenader gills.
- Onyttiga dagar kan du äta ostbågar hela dagen om din moral tillåter dig att göra det.
- Var ärlig mot dig själv.
- Drick mycket vatten.

Typ så. En helt vanlig tremånaderssatsning alltså...

Gunnika sa...

Okej, tack, då vet jag. Jag borde nog satsa på det här! men hur ska jag komma ihåg allt?