fredag, augusti 21, 2015

Kampen för äpplet


Jag kände mig lite som en hjältinna i bassängen idag. Ensam, på en dubbelbana bredvid mig, simmade en liten tjej. Tillräckligt stor för att vara i simhallen själv men inte så gammal att hon vid tilltal skulle göra en grimas och säga "ahmendurå!". Trots att hon inte var större än ett äpple så körde hon tuffa medley-intervaller med start från pall. Vilade länge mellan varje. Var väldigt seriös.

Plötsligt dök det upp två äldre herrar i hennes dubbelbana. De såg att hon kom längs högerkanten, men istället för att flytta sig till vänster så stod ena gubben kvar och tog tag i den lilla tjejens arm i samma ögonblick som hon nuddade honom. Han började förklara att "här simmar vi minsann runt", trots att det inte fanns några såna skyltar vid den banan. Det var då jag ingrep.

Jag berättade för mannen hur saker och ting fungerar när man simmar frisim, och att vi alla får plats i bassängen om vi hjälps åt, samtidigt som äpplet flydde i trygghet bakom nästa lina. Mannen, som jag sedan hade en trevlig pratstund med, visade sig vara 92 år (men såg ut som 75) och siktade på att bli över 100, som sin syster. Han hade redan anmält sig till Senioruniversitetet för både höst- och vårterminen, tillsammans med sin kompis som var 97. Och så tyckte han om att simma. Hoppas han lärde sig något av vårt samtal.


Simningen gick bättre än senast, precis som senast. Idag hade jag laddat upp med en runda korta löpintervaller (5x50 sekunder med 90 sekunder joggvila) precis innan jag hoppade i bassängen, vilket var tur för jag hittade en bugg i mitt passupplägg. Att sprinta igång efter blott en hundring uppvärmning kändes inte bra ens med en varm kropp. Tillbaka till ritbordet.

Sen körde jag tjugo hundringar i fart 2-, två set med tio i varje. Kändes som om jag simmade jävligt snyggt i början. Tänkte att folk i simhallen nog stannade upp och förvånades över hur perfekt min teknik var, och hur lugnt och behagligt det såg ut. Tappade tyvärr flowet när jag tog på paddlarna för de återstående tio, men överlag så gick det ändå bra.

Avslutade med fyra 25:or där jag tryckte på lite extra. Två av dem blev med start från pall. Mina fler än 250 startdyk till trots så har jag aldrig riktigt fortsatt att simma efteråt, och framför allt inte i tempo. Första dyket gick så.jävla.bra. Landade 25:an på 17 sekunder ungefär, trots att jag inte tog ut mig till max. På det andra fick jag lite vatten i glasögonen men körde vidare ändå.

På det hela taget ett bra pass.

Inga kommentarer: